Coğrafya

Gündoğdu Köyü, Bursa Osmangazi ilçesine bağlı, şehir merkezine 18 km uzaklığı olan, 600 hane ve 2.000 üzerinde nüfusa sahip Bursa’ya hakim tepe üzerine kurulmuş, Gemlik körfezi ve Bursa’yı gören bir mahalledir. Rakımı 400 metre civarındadır.

 

Tarihçe

Mahallenin geçmişi bundan 3.500 ila 4.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bursa ilinin bilinen en eski yerleşim yerlerindendir. En son 1922 yılında mahallesi Rumlar boşaltmış ve yerine 1924 mübadelesinde Yunanistan’ın Selanik ilinin Kurular mahallesinden, muhacirler ve Vodina Pomakları yerleştirilmiştir. 1924 mübedelesi ile Gündoğdu’dan Yunanistan’a gönderilen Rumlar ise Vodina’nın (Edessa) Kapiyani (Eksaplatonas) mahallesine yerleştirilmişlerdir.

 

Filader (Gündoğdu)

 

Bursa’nın eski köylerinden biridir

Fledar olarak da anılır. Rum köyüdür. Filader köyünün geliri Orhan Beyin vakıflarına verilmekteydi. 1530 yılı tahrir defterlerinde adına rastladığımız köyde 5-10 Müslüman hane yaşar. Orhan Bey’in vakıf kölelerinin sayısı, 1530 yılında 79 iken, 1573 yılında 193 haneye yükselmiştir. Bu tarihte Mudanya ve Gemlik’ten büyük bir Hıristiyan beldesidir. Tahrir defterinde, sözkonusu kâfirlerin babalarının vakfın kulları olup kesim verdiklerini, ancak çocuklarının kesim vermedikleri yazılmaktadır. Sahra bucağına bağlı idi. Antik Phladarie kentinde kurulan köyde, çok derin bir dehliz varmış. Bu dehliz, köylülerin inancına göre Kurşunlu‘dan çıkarmış. 1840 yılında köye gelin BernardCastello denilen kale kalıntılarını görmüştür. Bugün artık bu kalenin sadece kazılarda bazı bölümleri çıkarılabilmiştir. Bizans döneminden kalma kalıntılar da bulunan köyün önündeki ovanın Nilüfer yakası, Fledar Ovası olarak anıl­mıştır. Bugünkü adı Gündoğdu’dur.

 

Kaynak :Raif Kaplanoğlu